AKO ČESTO VOZITE NA REZERVI TO MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Evo šta će se PRVO OŠTETITI- Srbi ostali u ŠOKU kad su čuli
Prvo ćete oštetiti..., Foto: Profimedia

neverovatno

AKO ČESTO VOZITE NA REZERVI TO MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Evo šta će se PRVO OŠTETITI- Srbi ostali u ŠOKU kad su čuli

Zavisno od vozila i stila vožnje, od paljenja lampice do trenutka kada ćete ostati bez goriva imate 50 do 100 kilometara, ali voziti na rezervi nije pametno.

Objavljeno:

Ni ranije nam nije bilo strano da vozimo na rezervi, ali ovakva vožnja se u poslednje vreme prilično učestala zbog visokih cena goriva.

Zbog toga mnogi vozači do poslednjeg trenutka odlažu odlazak na pumpu i voze se uprkos tome što se žuta lampica koja označava rezervu upalila. Iako od paljenja lampice do trenutka kada ćete ostati bez goriva imate najčešće 50 do 100 kilometara (zavisno od automobila i stila vožnje), vožnja na rezervi nikako nije preporučljiva i može biti štetna za automobil.

Rezerva se s razlogom zove tako, a reč je o rezervnom gorivu koje bi u nuždi trebalo da vam bude dovoljno da dođete do najbliže pumpe, čak i kada je ona dosta udaljena.

Rezerva se s razlogom zove tako...
Rezerva se s razlogom zove tako...foto: Printscreen/Twitter

Evo šta sve može da se desi redovnom vožnjom na rezervi Kod starijih automobila se tokom godina u rezervoaru skupilo dosta prljavštine, što zbog spoljnih uticaja, što zbog trošenja samog materijala.

Prljavština je na dnu, pa prilikom vožnje na rezervi postoji šansa da se pomeša s gorivom i tako dospe u cevi za dovod goriva.

Filter goriva će zaustaviti većinu štetnih čestica prljavštine, ali uvek postoji šansa da neke od njih dođu u motor. Ne treba zaboraviti da neki modeli automobila imaju trajni filter goriva, pa vožnja na rezervi za ova vozila posebno može da bude loša.

Takođe postoji opasnost od začepljenja filtera i cevi za dovod goriva. Ako prljavština dospe u sam motor može oštetiti sisteme ubrizgavanja ili same cilindre, što je vrlo skupa popravka, prenosi City Magazine.

Može se oštetiti i katalizator koji je vrlo osetljiv na prljavštinu i nesagorive ostatke, a posledica je takođe skupa popravka.

BONUS VIDEO:

00:09

Automobil se zakucao u bankinu kod Bubanj potoka

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.